Што е перга и како се користи?

Пергата е ферментиран цветен полен што пчелите го обработуваат и претвораат во суперхрана.

Како се создава пергата?

Пчелите собираат полен, го навлажнуваат со своите сокови и секрети, и го складираат во саќе, каде го покриваат со мед и восок. Тоа го активира процесот на ферментација, кој трае најмалку три недели. Овој процес ја зголемува хранливата вредност на поленот дури девет пати, создавајќи производ богат со витамини, протеини, аминокиселини, ензими и јаглехидрати.

Процес на собирање и обработка

Пергата се вади внимателно од саќето, обично на почетокот на главната паша, кога нејзините залихи се најголеми. Извлекувањето се врши исклучиво од нови рамки каде немало легла, бидејќи целиот процес бара прецизност и трпеливост.

На пазарот, пергата се нуди во три форми:

  • Со саќе – поретка опција.
  • Во гранули – најчест формат.
  • Во комбинација со мед и други пчелни производи – за полесна консумација.

Како се консумира?

Најдобар начин е наутро, на празен стомак:

  • Земете 3-4 гранули и полека растворете ги под јазикот.
  • Алтернативно, можете да земете лажичка мешавина од перга, матичен млеч, прополис и полен.

Важно е половина час потоа да не внесувате ништо, ни вода, за хранливите материи да се апсорбираат директно во крвотокот.

Слични текстови

  • Медот – природен еликсир со бројни придобивки

    Медот, природен дар на пчелите, е повеќе од обичен засладувач. Создаден од цветен нектар и умешно преработен од пчелите во саќето, медот не само што обезбедува енергија, туку е и богат со корисни состојки кои го прават вреден дел од нашето секојдневие. Неговата разновидност – од боров и багремов до ливадски и шумски – му…

  • Полен

    Поленот е ситен прав составен од машки гаметофити (поленови зрна) на голосемениците и скриеносемениците. Овие микроскопски честички се клучни за растителното размножување и опрашувањето Создавање на поленот Поленовите зрна се формираат во микроспорангиите, кои кај скриеносемениците се сместени во прашниците. Секое зрно е составено од вегетативни клетки и репродуктивна клетка со две јадра. Едното јадро…

  • Трутовско млеко

    Многумина го мешаат со матичен млеч, но ова е сосема друга супстанца – трутовското млеко се подготвува од ларви на идните трутови. Финалниот производ е биолошки активна, вискозна течност со сенф-жолта боја, со остар кисел мирис и сладок вкус. Најголем број новородени ларви од трутови се појавуваат на крајот на јуни. После седмиот ден трутовските…

  • Прополис – природниот заштитник од кошницата

    Прополисот, познат и како пчелно лепило, е еден од најфасцинантните производи на пчелите. Оваа темнозелена, смолеста супстанција ја игра улогата на природен градител, дезинфектор и заштитник на кошницата. Пчелите го користат прополисот за да ги заѕидаат пукнатините, да ги залепат рамките и да го заштитат своето царство од несакани посетители. Дури и несаканите животни кои…